Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hétköznapi(bb) példák az új helyesírási szabályzat módosításaiból

2016.06.28

 

Január 1-jén vagy január 1-én? Jó hír, hogy most már mindkettő helyes, ez az egyik módosítása A magyar helyesírási szabályok 12. kiadásának. Korábban az elsején számmal csak 1-jén alakban volt helyes, ezen túl elfogadható az 1-én is, ugyanígy 1-ji mellett az 1-i alak is. (Pontot eddig sem tettünk a kötőjel elé, ezután sem kell.)

9.15 vagy 9:15? Ha az órát és a percet akarjuk írásban jelezni, mindkét változat elfogadható, míg korábban csak az első volt helyes. (Eddig is használtuk kettősponttal, helytelenül.)

BÚÉK vagy b.ú.é.k.? Ha eljön az ideje, csak BÚÉK-kal üdvözölhetjük egymást.

Bernadettel vagy Bernadett-tel? Az új szabályzat az utóbbit tekinti a helyes változatnak ellentétben az eddigiekkel. A kettős betűre végződő magyar keresztnevekben is kötőjellel kell kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot. A vezetékneveknél eddig is érvényes volt ez a szabály. Pl. Kiss-sel.

Bólingat vagy bólintgat? A –gat, -get képzős igék helyesírásán is módosítottak, az eddigi bólingat, kacsingat, tekinget mellett nem minősül hibásnak a bólintgat, kacsintgat, tekintget sem.

Dühvel vagy dühhel?  Az ingadozó kiejtésű h végű szavak -val, -vel, -vá, -vé ragos alakjait kétféleképpen is lehet írni: dühhel, dühvel, méhhé, méhvé stb.

Ésszerű vagy észszerű? Mostantól kizárólag az észszerű a helyes az eddigi ésszerűvel szemben, ugyanis a -szerű utótagnak, összetételi tagnak minősül, és az összetétel határán nem egyszerűsítjük a kétjegyű mássalhangzókat.

E-mail vagy ímél? Mostantól mindkettő helyes, hiszen az idegen nyelvekből átvett szavak esetében olykor a magyaros vagy az idegen és a magyaros írásmód is elfogadható, ugyanígy pl. a spray-spré is.

A magyar helyesírási szabályok tizenkettedik kiadása nem hozott radikális változást, sőt a szabályok megfogalmazása egyáltalán nem egyszerűsödött. Pontosítottak, átszerkesztettek, újabb példákkal bővítettek néhány fejezetet. Kaptunk megengedő szabályokat, a kiejtéshez igazodó új szavakat, a jogi szaknyelvben való változásokat, módosult a betűrendbe sorolás, a szótagszámlálás szabálya, a többszörösen összetett szavak kötőjelezése stb. A szabályzathoz kapcsolódó szótár nyolcezer szóval gyarapodott.

Lassan megbarátkozunk vele… kaptunk türelmi időt.

Ha valaki tökéletességre törekszik, olykor-olykor fel kell lapoznia a szabályzatot. Van, amit újra kell tanulni.

Muszáj vagy muszály? Ennek írása nem változott, j-vel írjuk helyesen, és ezután is muszáj így írni.

Gidró Melinda