Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főegyházmegyei tantárgyverseny Székelyudvarhelyen

2015.05.06

 

A 16. alkalommal megtartott római katolikus tantárgyverseny főegyházmegyei szakaszát újra Székelyudvarhelyen szervezték meg a Tamási Áron Elméleti Líceumban. A 7–12. osztályokból hetven diák vett részt a megmérettetésen, akik már bizonyítottak a megyei szakaszon. A rangos rendezvény mottójául Tanúim lesztek szentírási részt választották a szervezők.

A diákok április 18-án, szombaton délelőtt írásbeli próbán adtak számot tudásukról. Vasárnap a szentmise után volt a díjazás. Minden résztvevő bebizonyította, hogy itt a helye a főegyházmegyei szakaszon, ugyanis a zsűritagok elmondták, hogy a javítás során nagyon szép dolgozatokat olvastak.

A rangsorolás ebben az évben így alakult:

7. osztály: I. díj – Kurkó Eszter, Márton Áron Általános Iskola, Csíkszentdomokos; II. díj – Ambrus Adorján, Köllő Miklós Általános Iskola, Gyergyócsomafalva; III. díj – Balló Ignác Norbert, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy.

Vasárnap katolikus hetilap különdíját Csíki Renáta (Csíkszereda) és Sólyom László (Gyulafehérvár) vehették át. Hargita Megye Tanfelügyelősége különdíját pedig Ambrus Arnold (Kézdivásárhely) kapta.

A részt vevő diákok így élték meg a versenyt:

„Jó volt tudni, hogy bár mindannyian máshonnan jöttünk, mégis valami összeköt bennünket. Más versenyekkel ellentétben itt a többi diák nem a vetélytársam volt, hanem felebarátom, a verseny pedig tanúságtétel.”

„Udvarhely erre a három napra mindannyiunk otthonává vált. Az igényes szervezésnek és a gondviselésnek hála sok élménnyel és lelki értékkel gyarapodtam. Remélem, hogy jövőre is megadatik az esély, hogy mindennek újra részese legyek.”

„Azért jöttem, mert meg kellett tapasztalnom, hogy amit a krisztusi közösségekről tanultam, nem csak elmélet, hanem tényleg jelen van ebben a világban; mert meg kellett bizonyosodnom, hogy ez a verseny több, mint a más versenyek. És nem utolsósorban meg akartam ismerni azokat a fiatalokat, akik ebben az egyre személytelenebbé és anyagiasabbá váló világban hozzám hasonlóan Istent keresi.”

„Meglepődtem, mikor kimondták a nevem, de kellemes meglepetés volt, nagyon örültem. Nagy élmény volt, hogy részt vehettem ezen a versenyen, és hála Istennek sikerült szép eredményt elérnem. Sok tapasztalattal gazdagodtam, új emberekkel ismerkedtem meg, és jól éreztem magam.”

„A versenyre való felkészülés számomra a kihívások időszaka volt. Izgalmasnak tűnt, ahogy mélyrehatóbban ismerkedtem a tananyaggal, az evangéliumokkal. Sokban segített a felkészítő tanár egy-egy szentírási részlethez adott magyarázata.”

„A verseny mellett szervezett napi programokat nem találtam zsúfoltnak. Kellő időm volt pihenni is. A tételsor átlátható volt és nem tartottam túl bonyolultnak. Jó érzés volt átvenni a II. díjat és látni, hogy a tanárom büszke rám.”

Tartalmas programokon vettek részt a diákok és felkészítő tanáraik, amiért köszönet és hála mindenkinek, aki a szervezésben és a verseny lebonyolításában részt vállalt.

Kalamár Mária, Csíkszentdomokos

Vasárnap

www.romkat.ro/