Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- ALMA MATER

Cikkek

Adatok a 2013-2014-es tanévből

2014.08.11

 A 2013-14-as tanévben az oktató-nevelői tevékenység hat óvodában, három elemi és egy V-VIII osztályos iskolában zajlott. Ezekben a tanintézményekben 168 óvodás, 304 elemi iskolás és 265 V-VIII osztályos tanuló tanult. A pedagógusok száma 45.

 

Az óvodai beszoktatás

2014.08.11

 

Minden család életében nagy mérföldkő a gyermek óvodába íratása. Óvodás lett a gyermekünk, számtalan kérdés fogalmazódik meg a szülőben és aggódik hogyan fog alkalmazkodni a gyermeke az új környezethez, az óvodához, a különböző korú gyerekekhez, az óvó nénihez.   Ahhoz, hogy a gyermekek elégedettek, jó kedélyűek legyenek az óvodában négy alapvető tényezőre van szükség.   

 

Olvasásfejlesztés születéstől fogva

2013.09.17

 Bármilyen meglepően hangzik, az olvasásfejlesztés nem az iskolában, sőt még csak nem is az óvodában kezdődik. Ez persze nem a szorosan vett olvasás, azaz írott jelek hangokká, szavakká és szöveggé alakítása, de olyan tanulási folyamat, mely az olvasáshoz és az íráshoz elengedhetetlen.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- ALMA MATER | Hozzászólások: 0

Gyermekrajzok színvilága

2011.11.16

 Már te is biztosan hallottál a színek varázslatos erejéről, testi-lelki gyógyító hatásáról.

A szivárvány színei közül a sárga, a narancs és a vörös meleg és aktív színek, ezáltal testi és lelki szinten is élénkítenek, energiával töltenek fel, míg a kék, az indigó és az ibolya lila hidegek, passzívak ezért élettanilag nyugtatnak, ellazítanak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- ALMA MATER | Hozzászólások: 0

Egyre csúnyábban ír a gyerek! Miért?

2011.11.10

 Gyakran előfordul, hogy az első-második osztályban gyöngybetűkkel író gyerekek írásképe a harmadik-negyedik osztály után jelentősen leromlik.

Egy anyuka így ír erről:

“4. osztályos kisfiam jó tanuló, de ahogy halad az idő egyre csúnyábban ír. Elsőben még dicsekedtünk a lányokat leköröző írásával, mára pedig “katasztrofális”.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- ALMA MATER | Hozzászólások: 26

Rontja a gyerekek olvasási készségét a számítógép

2011.10.03

 A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a számítógépes játékok károsak a gyermekek olvasási készségeire. Eredményeik alapján a kilenc-tíz évesek olvasni tudása jelentősen visszaesett azokban az országokban, ahol minden háztartásban legalább egy számítógép van.

 

10+1 tipp kézügyesség fejlesztésére írástanuláshoz

2011.08.17

 

Tudnak-e olvasni a romániai gyerekek?

2011.08.17

 

Mezőre hajtott diákok

2010.09.15

November elsejétől valamennyi iskolás újból almát kap a tej és kifli mellé, az erről rendelkező kormányhatározat viszont azt is leszögezi, az almaprogramot járulékos tevékenységekkel kell kiegészíteni. A diákoknak így kötelező lesz ellátogatniuk gyümölcsösökbe, termőföldekre, vagy mezőgazdasági témájú versenyeken kell megtanulják, mi hol terem.

 

A felcsíki elemi iskolások IV. színjátszó találkozója

2009.05.27

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- ALMA MATER | Hozzászólások: 0